کابلهای هوایی، کابلهایی هستند که برای منظورهای مختلف انتقال الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرند، این کابلها با استفاده از ستونهای برق و قطبها در بالای سطح زمین، به شکلی معلق نصب میشوند. در این مطلب شما را با انواع کابل هوایی و مزایا و معایب آنها آشنا میکنیم.
وظیفه انواع کابل هوایی چیست؟
انواع مختلفی از این کابلها وجود دارند که وظیفه عمده آنها حمل سیگنالهای الکترونیکی مانند ارتباطات تلفنی و خدمات کابلی است. این کابلها در بعضی مواقع به عنوان بخشی از سیستم توزیع برق در یک محل مورد استفاده قرار میگیرند.
بهتر است بدانید انواع کابل هوایی هنگام نصب کاملا عایق شده و با تمام هادیهای لازم به روشی کارآمد برای مدیریت انتقال پیکربندی میشوند.
آشنایی با انواع کابل هوایی برق و کاربردهای آن
کابلهای هوایی رساناهایی دارند که همه عایق شدهاند و بیشتر برای مواردی با سطوح ولتاژ 1 تا 36 کیلو ولت مورد استفاده قرار میگیرند. انواع کابل هوایی به شرح زیر است:
کابل هوایی مسی
این نوع کابل بیشتر در کابل کشیهای مخابرات مورد استفاده قرار میگیرد و هادیهایی از جنس مس دارد، از نظر ظاهر، رنگ روکش آن طوسی است و رسانایی بسیار بالایی دارد. به دلیل استحکام کششی زیاد کابل تلفن هوایی آن از کابل مخابرات زمینی کاربرد بیشتری نسبت به انواع کابلها دارد. از کاربردهای آن میتوان به استفاده در کنارههای دیوار و برای کابلکشی در سایر مسیرهای داخلی ساختمان اشاره کرد.
انواع کابل مخابرات هوایی به صورت زوج (از دو زوج بالاتر) در بازار موجود است و عامل مهم تعیینکننده قیمت کابل هوایی مخابرات به تعداد زوجها و اندازه سطح مقطع آن بستگی دارد.
کابل هوایی آلومینیومی
انواع کابل هوایی آلومینیومی در دو نوع هادی روکشدار و هادی لخت روانه بازار میشود. کابل هادی روکشدار در دسته کابلهای خودنگهدار قرار میگیرد و بیشتر کاربرد آنها برای انتقال برق در سیستم خطوط توزیع است. خوب است بدانید برای نصب کابل هوایی خودنگهدار، به سیم نگهدارنده یا مسنجر نیاز دارید. این کابلها قیمت مناسبتری دارند و از نظر اقتصادی مقرون به صرفهتر هستند چون در ساخت آنها از هادیهایی از جنس آلومینیوم استفاده شده است.
انواع کابل هوایی آلومینیوم با هادی لخت در 3 مدل روانه بازار میشوند:
هادی هوایی ACSR
در این کابل از نوعی آلومینیوم با استاندارد H 1350_19 که در مرکز آن فولاد به کار رفته است استفاده شده است، این فولاد به افزایش مقاومت مکانیکی کابل بسیار کمک میکند. این نوع کابل آلومینیومی هوایی نسبت به سایر کابلها از مقاومت کمتری برخوردار بوده و از نظر وزنی سبکتر است.
هادی هوایی ACC
هادی این کابل از رشتههای آلومینیومی با استانداردEC 1350 به صورت آنیل نشده ساخته شده است. مقدار خلوص این کابل بالاتر از 99.5 درصد است، این نوع کابل طول عمر بیشتری نسبت به بقیه دارد از این رو در مناطق آلوده و شیمیایی بیشتر از آن استفاده میشود. یکی از معایب کابل هوایی با هادی آلومینیومی از نوع ACC، مقاومت کششی کم آن است که همین ویژگی باعث میشود برای کابلکشی بین دکلها و تیرهای برق متراژ بیشتری استفاده شود. در نتیجه با استفاده از آن، افزایش هزینههای مربوط به کابلکشی را خواهید داشت.
هادی هوایی ACCC
نوع دیگری از انواع کابل هوایی با هادی آلومینیومی، کابلهای ACCC بوده که به خاطر مقاومت فیزیکی بالای آنها با قیمت گرانتری در بازار موجودند. هادی این کابل از آلومینیوم و آلیاژهای آن ساخته شده است، از مزیتهای آن طول عمر بالای آن است و نیز برای نصب به یراق آلات خاصی نیاز ندارد.
کابل هوایی مس کادمیوم
به جهت افزایش مقاومت کششی در این کابلها علاوه بر 98 درصد مس، به آنها 1.5 درصد کادمیوم افزوده شده است. افزایش مقاومت کششی در آن سبب شده برای استفاده در صنعت بسیار مفید باشد اما چون قیمت کادمیوم بالا است از نظر اقتصادی استفاده از این کابل مقرون به صرفه نیست.
کابل هوایی مس مهاردار
ساختار این کابلها بسیار خشک و بدون ژله است از این رو برای محافظت در برابر رطوبت در آنها از یک نوار جاذب برای جذب رطوبت استفاده میشود. روکش این کابلها بسیار مقاوم و ضد ترک است و نیروی کشش کابل بسیار زیاد است ولی آنها را در نزدیکی خطوطی با ولتاژ بالا یا متوسط استفاده نمیکنند.
کاربردهای این کابلها به شرح زیر است:
- استفاده در راه آهن و خطوط کابل مخابراتی
- استفاده از آنها در کنار کابلهای فشار قوی
- استفاده عمومی در مخابرات بر روی تیرهای چوبی، فلزی و بتنی
- استفاده در شبکههای محلی و روستایی بر روی تیرهای نگهدارنده
کابل هوایی تلفن
همانطور که میدانید این کابلها از سمت مخابرات با استفاده از یک سری کابلهای مخصوص به صورت زیرزمینی جایگذاری میشوند و از طریق جعبه تقسیم به منازل مشترکین متصل میشوند. هادی این کابلها مسی است و در قطرهای مختلفی تولید میشوند. از این نوع کابلها در شرکتها، سازمانهای مختلف و ساختمانهای مسکونی برای برقراری تماس تلفنی استفاده میشود.
دستهبندی این کابلها بر اساس مقاومت آنها در برابر نویز، پارازیت، سطح مقطع و نوع کاربری است. این کابلها در برابر شرایط جوی مختلف از استحکام بالایی برخوردارند.
نتیجه گیری
در این مطلب با انواع کابل هوایی و مزایا و معایب آنها آشنا شدید. شما مشتریان عزیز میتوانید برای خرید سیم آلومینیوم از فروشگاه الکترونیکی فازمتر دیدن کنید و نسبت به خرید آن اقدام نمایید.