علت خرابی محافظ برق بیشتر نوسانات برق و همچنین قطع شدن ناگهانی برق است. البته دلایل دیگری هم مانند خرابی برد دستگاه، خازن و… میتواند علت خرابی محافظ برق باشد؛ ولی خوشبختانه با تعویض قطعات داخلی یا خارجی دستگاه در کمترین زمان، عیب یابی محافظ برق و تعمیر آن امکانپذیر است. تنها کافیست تا انتهای این مطلب از وب سایت فروشگاه الکترونیکی فازمتر همراه ما باشید تا با علتهای خرابی دستگاه بیشتر آشنا شوید.
علت خرابی محافظ برق چیست؟
محافظ ولتاژ برق یکی از کاربردیترین لوازم الکتریکی است که با کنترل ولتاژ وارد شده به وسایل برقی از خرابی آنها جلوگیری میکند؛ اما گاهی اوقات دلایل مختلفی باعث خراب شدن قطعات خود محافظ برق و سوختن لوازم برقی میشود. از آنجایی که محافظ برق خود یک وسیله برقی است بنابراین احتمال دارد به علتهای رایجی خراب شود.
دلایل خرابی محافظ ولتاژ برق
تشخیص درست دلایل خرابی محافظ برق جزو اقدامات مهمی است که در هنگام عیب یابی اصولی محافظ ولتاژ برق لازم است. اساساً عوامل متعددی سبب خرابی دستگاه محافظ برق میشود؛ اما در ادامه تنها ۷ علت خرابی محافظ را بررسی میکنیم:
1- آسیب فیزیکی بر اثر ضربه و فشار
اگر دستگاه محافظ ولتاژ برق از ارتفاع سقوط کند و یا جسم سنگینی روی آن بیافتد ممکن است اتصالات داخل دستگاه شل شود و یا با کنده شدن کلید محافظ دستگاه، عملکرد آن مختل شود.
2- نفوذ آب به درون محافظ برق
تمام لوازم برقی خصوصاً محافظ ولتاژ برق حساسیت زیادی به آب دارند. پس اگر آب یا رطوبتی به داخل محافظ برق نفوذ کند بدون شک قطعات داخلی دستگاه دچار اتصال میشوند.
3- بار برق مصرفی زیاد
یکی از مهمترین علت خرابی محافظ برق وصل کردن دوشاخ چندین وسایل برقی به یک محافظ است. در چنین مواقعی بار برق مصرفی دستگاه محافظ ولتاژ برق زیاد میشود و به زبان ساده اضافه بار اتفاق میافتد. در نتیجه حرارت ناشی از این اضافه بار سبب اختلال در عملکرد محافظ برق و حتی جرقه زدن و آتش سوزی میشود.
4- تغییرات شدید ولتاژ
یکی دیگر از علت خرابی محافظ برق تغییرات زیاد ولتاژ برق شهری است. اگر چه دستگاه محافظ برق در برابر نوسانات جریان برق از دستگاههای الکتریکی محافظت میکند؛ ولی خود دستگاه بر اثر همین کم و زیاد شدن برق آسیب میبیند.
5- گرم شدن بیش از حد محافظ برق
گرم شدن غیر طبیعی دستگاه محافظ برق سبب داغ شدن آن و از کار افتادن برخی قطعات داخلی محافظ برق میشود. پس یک علت خرابی محافظ برق قرار داشتن دستگاه در محیط های سر بسته، گرم و مکانهای کوچک است.
6- شرایط محیطی
شرایط محیطی نامناسب یکی دیگر از علت خرابی محافظ برق است. پس اگر دستگاه محافظ برق در محیط های نامناسب مثل تماس با گرد و خاک زیاد، رطوبت بالا، نفوذ حشرات ریز و… قرار بگیرد ممکن است عملکرد دستگاه مختل شود.
7 – قطع برق موقت و خرابی شبکه
در بررسی علت خرابی محافظ برق باید نوسانات شدید برق و شوکهای الکتریکی را هم در نظر بگیرید. گاهی اوقات به دلیل قطع برق شهری به دفعات زیاد و تغییرات یکباره ولتاژ برق ممکن است محافظ برق معیوب شود.
تعمیر محافظ برق
شاید در نگاه اول دستگاه محافظ برق ساختار سادهای داشته باشد؛ ولی برطرف کردن علت خرابی محافظ برق کار نسبتاً دشواری است. حتی در برخی موارد برای تعمیر دستگاه نیاز به آموزش تصویری تعمیر محافظ برق است. البته با آگاهی داشتن از یکسری اختلالات متداول میتوانید به راحتی دستگاه محافظ برق را تعمیر کنید. در ادامه شما را با برخی از این اختلالات آشنا میکنیم:
دلایل یکسره شدن محافظ
این علت خرابی محافظ برق به دلیل سوختن آی سی Im324 دستگاه است. پس در گام اول به سراغ سیم کشی داخل محافظ برق نروید. بهتر است از طریق خروجی Im324 رله دستگاه را تحریک کنید.
از کجا بفهمیم محافظ برق سالم است؟
دقت کنید محافظ ولتاژ برق هیچ گونه تأثیری روی عملکرد برق، رفع رپیل و همچنین تنظیم برق ندارد. تنها کار این دستگاه قطع کردن جریان برق است آن هم در زمانی که ولتاژ از میزان استاندارد خود خارج شود. پس اگر دستگاه محافظ را به برق متصل کردید و سریعاً چراغ سبز آن روشن نشد، همچنین بعد از گذشت چند ثانیه جریان برق را به لوازم الکتریکی وارد کرد مطمئن باشید محافظ برق سالم است.
علت قطع و وصل شدن محافظ برق
در چنین حالتی علت خرابی محافظ برق خرابی خازنهای دستگاه است. پس لازم نیست نقشه سیم کشی محافظ برق را دستکاری کنید. تنها کافیست خازن را تعویض کنید تا مشکل محافظ رفع شود.
سخن پایانی
در این مطلب مهمترین علت خرابی محافظ برق و همچنین تعمیر محافظ برق در برخی ایرادات را برایتان توضیح دادیم. پیشنهاد ما این است چنانچه تخصص و مهارت کافی در حوزه تعمیر وسایل برقی دارید میتوانید برای خرید لوازم الکتریکی به فروشگاه الکترونیکی فازمتر مراجعه کنید؛ چون لوازم برقی جزو دستگاههای حساسی هستند که لازم است در هنگام تعمیر آنها از باکیفیتترین قطعات الکتریکی استفاده کنید.