استفاده از سیم و کابل نسوز (Fire resistant cables) در بسیاری از کشورهای پیشرفته الزامی است. کاربرد این محصولات در ایران هم با توجه به پیشرفت ساخت و ساز، روزبهروز در حال گسترش است. به همین دلیل ما در فروشگاه اینترنتی فازمتر تصمیم گرفتیم مطلبی برای شما تهیه کنیم و سیم و کابلهای نسوز را به طور کامل به شما معرفی کنیم، با ما همراه باشید.
آشنایی با سیم و کابل نسوز (Fire Resistant)
سیم و کابلهای نسوز محصولاتی هستند که میتوانند مقدار دمای مشخصی را در مقابل شعله مستقیم و در مدت زمانی معین تحمل کنند. سیم نسوز از یک هادی که عایق شده است، ساخته میشود. بر اساس نوع هادی این محصولات به سیم آلومینیوم یا مسی تقسیم میشوند. کابل نسوز هم از کنار هم قرار گرفتن چند سیم تشکیل میشود، این سیمها در یک عایق دیگر قرار میگیرند. سیم و کابل نسوز باید در برابر انتشار آتش مقاوم بوده و فاقد گاز سمی هالوژن باشند.
ویژگیهای سیم و کابلهای نسوز
این محصولات که با عنوان Fire Resistant معرفی میشوند باید ویژگیهای زیر را داشته باشند:
- در برابر حریق مقاومت بالایی داشته باشند.
- در آنها از محافظ یا شیلد استفاده شده باشد.
- از انتشار شعله آتش جلوگیری کنند.
- از این سیمها میتوان در پزشکی و صنایع غذایی هم استفاده کرد چون قارچ و باکتری در سیلیکون رشد نمیکنند.
- در معرض حرارت گاز فاقد کشنده و سمی هالوژن را آزاد نکنند.
- در انواع شرایط آب و هوای مانند خشک و مرطوبت، عایق مناسبی باشند.
- در برابر تغییرات دمایی هم مقاومت بالایی داشته باشند.
- این نوع سیم و کابل در برابر جریانهای شدید در ولتاژهای بالای جریان الکتریکی مقاومت زیادی از خود نشان میدهند.
- سیم و کابل نسوز میتوانند از 60- الی 250+ درجه سانتیگراد گرما را حمل کنند.
- در صورت تداوم آتشسوزی، دود کمی تولید کنند.
- این محصولات بسیار منعطف هستند و میتوان برای حفظ پایداری جریان الکتریسیته آنها را به خوبی شکلدهی کرد.
- این سیم یا کابل در برابر اشعههای گوناگون از جمله مادون قرمز، ماورا بنفش، گاما و ازن مقاوم هستند.
انواع سیمهای نسوز
سیمهایی که در برابر حرارت مقاومت خوبی دارند یا به اصطلاح نسوز هستند به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- سیم نسوز با پوشش PVC: این دسته از سیمها مقاومت کمتری در برابر حرارت دارند و معمولاً در دمای 180 درجه سانتیگراد ممکن است آتش بگیرند.
- سیم نسوز با دو روکش: در این سیمها علاوه بر عایق اولیه از یک پوشش ثانویه با جنس فایبرگلاس هم استفاده میشود. به همین دلیل به راحتی تا 750 درجه سانتیگراد حرارت را تحمل میکنند.
- سیم نسوز سیلیکونی: سیم نسوز سیلیکونی پرفروشترین و پرکاربردترین نوع سیم نسوز در صنایع مختلف است این سیم به راحتی میتواند برای مدتی طولانی در دمای 200 درجه سانتیگراد و برای مدتی کوتاه در دمای 250 درجه سانتیگراد مقاومت کند.
انواع کابلهای نسوز
کابلها محصولات تخصصیتری هستند که در داخل آنها چند رسته سیم وجود دارد. در ادامه انواع کابل نسوز را به صورت اجمالی به شما معرفی میکنیم:
- کابل اعلام حریق
- کابل کنترل نسوز
- کابل قدرت
- کابل فشار قوی نسوز
- کابل ابزار دقیق نسوز
- سیم و کابل جرقهزن
- سیم نسوز با روکش بافت
کاربرد سیم و کابل نسوز
اگر بخواهیم به دلایل اصلی استفاده از سیم و کابل نسوز انتقال برق بپردازیم باید به موارد زیر اشاره نماییم:
- کابل کنترل یا کابل برق در محلی نصب یا بهرهبرداری شود که دمای بسیار بالایی داشته باشد و امکان آتشسوزی در آن زیاد باشد.
- سیم و کابل در مواقع اضطراری نظیر آتشسوزی سالم بماند و به کار خود نیز ادامه دهد.
با توجه به موارد فوق میتوان از کابل یا سیم نسوز در مکانها و کاربریهای مختلفی استفاده کرد. اکثر مشتریان اگر قصد سیمکشی در چنین محیطهایی را داشته باشند از انواع سیم و کابل نسوز یا fire resistant استفاده میکنند. در صنایعی که از کوره ذوب استفاده میشود مانند صنایع فولادسازی یا شیشهسازی باید از کابل نسوز استفاده کرد. در غیر این صورت ممکن است حوادثی جبرانناپذیر رخ دهد. از جمله این صنایع مختلف میتوان به پتروشیمی و پالایشگاهی، نفت، گاز، هواپیماسازی و خودروسازی اشاره کرد.
سیم و کابل نسوز همچنین در اماکن عمومی مانند پاساژها، هتلها، سالنهای سینما و تئاتر و سینما، بیمارستانها، موزهها، برجها و آسمانخراشها، مراکز خرید، مدارس، ادارات، فرودگاهها، تونلها و زیرزمینها، مراکز کامپیوتری، ایستگاههای قطار، سیستمهای کنترل ترافیک، سیستمهای هشدار و سیستمهای اطفا حریق به کار میروند.
کلام پایانی
اکنون که با سیم و کابل نسوز، ویژگیها و کاربرد آنها آشنا شدهاید ممکن است برای خرید آن ترغیب شده باشید. شما میتوانید برای مشاهده انواع محصولات عمومی و تخصصی انتقال برق به قسمت محصولات فروشگاه فازمتر مراجعه کنید. فروشگاه اینترنتی فازمتر ارائهدهنده بهترین و باکیفیتترین خدمات در زمینه انواع کابل و سیم مسی و آلومینیومی می باشد.