همه ما تصور میکنیم که سیمهایی که برای انتقال جریان الکتریکی به کار میرود، فقط از مس ساخته میشود در صورتی که این تصور اشتباه است. یکی دیگر از سیمهایی که در انتقال جریان الکتریکی نقش پررنگی دارد، سیمهای آلومینیومی هستند. آلومینیوم در مقایسه با مس مزایا و معایبی دارد که در این مقاله علاوه بر کاربرد سیم آلومینیومی به آنها نیز میپردازیم.
با سیم های آلومینیومی آشنا شوید
سیمهایی که برای انتقال جریان الکتریکی از آنها استفاده میشود متشکل از دو قسمت هستند. قسمت داخلی یک فلز رسانای جریان الکتریکی است و اطراف آن نیز با یک ماده عایق پوشانده میشود تا فردی که با آنها کار میکند، دچار برقگرفتگی نشود. با استفاده از این روکش خطرات آتشسوزی نیز کاهش پیدا میکند.
همانطور که اشاره کردیم با وجود اینکه بسیاری از سیمهای موجود در بازار از مس ساخته میشوند اما سیمهایی از جنس آلومینیوم هم وجود دارند که در این مقاله قصد داریم کاربرد سیم آلومینیومی را به طور کامل به شما معرفی کنیم.
انواع سیمهای آلومینیومی
کاربرد سیم آلومینیومی با توجه به نوع آن تعیین میشود. انواع مختلفی این سیم ها که در بازار عرضه میشوند عبارتاند از:
1) سیم آلومینیومی آلیاژی AAAC
این سیمها از یک یا چند لایه ساخته شدهاند که به دور یک مقطع گرد پیچیده میشوند. هر لایه نسبت به لایحه قبل 6 رشته سیم بیشتر دارد. این سیمها بسیار مقاوم و مستحکم هستند و خواص مکانیکی خوبی را در اختیار کاربر قرار میدهند.
2) سیم آلومینیومی با مغزی فولاد ACSR/GA
در این سیمها یک مغزی فولاد st52 وجود دارد که به دور آن رشتههایی از هادی آلومینیومی پیچیده شده است. این رشتهها در یک یا چند لایه بر روی هم قرار گرفتند و در مقطعی گرد به دور آلومینیوم پیچیده شدهاند، نوع و میزان ترکیب آلیاژ آلومینیوم و فولاد بسیار متنوع است.
3) سیمهای آلومینیومی با ظرفیت بالا ACSS
در این نوع سیم رشتههای آلومینیومی به دور یک مغزی فولاد St67 پیچیده شده است. این سیم که با نام آلومینیوم نرم نیز شناخته میشود در انتقال نیرو کاربرد فراوانی دارد. آلومینیوم نرم در دماهای بالا تغییر شکل میدهد و استحکام کششی آن نیز در این دما کاهش پیدا میکند. در ادامه این مطلب از کاربرد سیم آلومینیومی به بیان مزایا و معایب این محصول میپردازیم.
مزایا و معایب استفاده از سیم آلومینیومی
اگر از این نوع سیم برای انتقال جریان الکتریکی استفاده کنید از مزایای زیر بهرهمند خواهید شد:
- کاربری آسان
- انعطافپذیری بالا
- قیمتی بسیار پایینتر از سیمهای مسی
- صرفهجویی در ساخت تجهیزات انتقال جریان الکتریکی
- انتقال بار کمتر به پشتیبانهای به کار رفته در خطوط انتقال نیرو
- وزن کم (مخصوصاً زمانی که طول آن زیاد است وزن پایین اهمیت زیادی پیدا میکند)
از طرفی نمیتوان از معایب کاربرد سیم آلومینیومی نیز غافل شد. این معایب به شرح ذیل هستند:
- افزایش احتمال بروز آتشسوزی
- انبساط سیم در هنگام عبور جریان برق و کوچک شدن آن پس از قطع جریان (با گذشت زمان باعث شل شدن اتصالات میشود)
- افزایش دما بیش از حد مجاز
توجه کنید که نصب سیستم انتقال جریان یا ایجاد تغییر در آن توسط تکنسینهای آموزشدیده میتواند تا حدود زیادی مشکلات و معایب استفاده از سیم آلومینیوم را کاهش دهد. پس اگر این نوع سیم به درستی نصب گردد بسیار ایمن خواهد بود.
کاربرد سیم آلومینیومی
همانطور که در قسمت قبل به آن اشاره کردیم دو کاربرد سیم آلومینیومی باعث شده است که بسیاری از کاربران آن را جایگزین سیمهای مسی کنند. اول وزن کم و دوم قیمت مقرونبهصرفه آنها است که باعث میشود در خطوط انتقال نیرو از آنها استفاده گردد. با توجه به معایبی که برای این سیم برشمردیم از آن در سیمکشی منازل و ساختمانهای مسکونی استفاده نمیشود زیرا احتمال بروز آتشسوزی در آنها بسیار زیاد است. از طرف دیگر مزایای آن باعث شده است تا به گزینه مناسبی برای استفاده در خطوط انتقال نیرو و تبدیل شود.
استفاده از سیم آلومینیومی به دلیل وزن کم آن و نیاز به پشتیبانهای کمتر، هزینه ساخت تجهیزات انتقال نیرو را کاهش میدهد. از میان انواع مختلف سیم آلومینیومی که به شما معرفی کردیم سیم آلومینیوم آلیاژی AAAC بیشتر برای انتقال نیرو در مناطق کنار دریا و خطوط هوایی استفاده میشود زیرا در این مکانها استفاده از هادیهای ACSR با مغزی فولادی ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود.
جمعبندی
در این مطلب ضمن معرفی سیمهای آلومینیوم به بررسی انواع، مزایا و معایب و کاربرد سیم آلومینیومی پرداختیم. اکنون به خوبی میدانید که چرا از این سیمها در منازل ساختمانها استفاده نمیشود و دلیل اصلی استفاده از آن در خطوط انتقال نیرو چیست.
ضمن اینکه آلیاژ آلومینیوم بسیار ارزانتر از مس بوده و در نتیجه استفاده از سیمهای آلومینیومی در هزینهها صرفهجویی میکند و بسیار مقرونبهصرفهتر خواهد بود به همین دلیل نمیتوان از کارایی آنها چشمپوشی کرد. ضمن اینکه انعطافپذیری بیشتری از سیمهای مسی دارند و کار با آنها ساده است. از اینکه تا پایان در این مطلب درباره کاربرد سیم آلومینیومی ما را همراهی کردید سپاسگزاریم. فروشگاه الکترونیکی فازمتر بهترین و باکیفیت ترین کابل مسی و آلومینیومی را ارئه میدهد.