سبد خرید
آنچه در این مقاله می‌خوانید
تعداد سیم مجاز در لوله برق

تعداد سیم مجاز در لوله برق چقدر است؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

تعداد سیم مجاز در لوله برق (How many electrical wires are allowed in a conduit) به نوع و سایز لوله و از همه مهم‌تر به اندازه سیم های برق بستگی دارد. برای اینکه بدانید چه تعداد سیمی را می‌توانید به وسیله یک لوله برق عبور دهید باید اول از همه تعداد سیم های روکش دار، گیره های کابل، تکیه گاه های چراغ و تمام سیم های مورد نیازتان را بشمارید. در نهایت ضخامت لوله سیم برق یا لوله خرطومی را با قطر مورد نیازتان بررسی کنید تا بتوانید بهترین لوله برق ساختمان را داشته باشید و سیم کشی برق ساختمان را به بهترین و ایمن ترین شکل انجام دهید.

بررسی تعداد سیمی که در لوله برق می تواند باشد

تعداد سیم مجاز در لوله برق به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. بنابراین هنگامی که می‌خواهید برق کشی یک ساختمان تجاری، مسکونی و هر سازه دیگری را انجام دهید یقیناً یکی از اصلی ترین اقدامات سیم کشی برق ساختمان، خرید سیم مسی ، سیم آلومینیومی، انواع کابل و خرید لوله های برق است. در واقع هدف از خرید لوله برق یا همان لوله های خرطومی قرار دادن انواع سیم و کابل های برق از درون لوله و رساندن آن‌ها به بخش‌های مختلف ساختمان است.

پس برای انجام این کار باید با توجه به قوانین ملی برق کشور بدانید که چه لوله برقی را در چه سایزی باید تهیه کنید. زیرا لوله های خرطومی در اندازه‌های مختلف تنها می‌توانند تعداد محدودی از سیم های برق را در خود جای دهند. پس برای مشخص کردن تعداد سیم مجاز در لوله برق باید به خوبی با انواع لوله های برق آشنا باشید.

تعداد سیم مجاز در لوله برق

جدول تعداد سیم در لوله

حداکثر تعداد مجاز هادی های روشنایی و نیرو در داخل لوله های فولادی عایق دار بدون عایق و پلاستیکی سخت بر حسب

تعداد هادی

۲ 3 4 5

6

سطح مقطع هادی میلیمتر

فولادی عایق دار فولادی بدون عایق با پلاستیک سخت شماره لوله فولادی عایق دار فولادی بدون عایق با پلاستیک سخت شماره لوله فولادی عایق دار فولادی بدون عایق با پلاستیک سخت شماره لوله فولادی عایق دار فولادی بدون عایق با پلاستیک سخت شماره لوله فولادی عایق دار فولادی بدون عایق با پلاستیک سخت

شماره لوله

قطر قطر PG قطر قطر PG قطر قطر تم قطر قطر PG قطر (۳۶) PG
١(ت) واچ) ١۶ ۱۶/۴ (١١، ١۶ ۱۶ )۱۱( ١۶ (۲۸) ۵۵٫۸ ١۶ ۱۶ (١١) ١۶ ١|١۶ (١١)
ه/۱(ت)و(ج) ١۶ )۱۱( ١۶ ١۶/۴ ١١١، ١۶ (۴۸) ۵۵٫۸ ٢١ ١٨ ۵۱ ٢١ لدیا (۱۳/۵(
۲/۵ت)و]چ) ١۶ (۲۸) ۵۵٫۸ (۲۸) ۵۵٫۸ ١۶ (۲۲) (١١) ٢١ ١٨ ۲۲ ٢١ 1) مداره( ها ٢١ (۳) ٣٢٫٢
0۴تاو]چ) ١۶ ۱۶ ۵۱ ١۶ (د) ۵۱ ٢١ ۹/۹ (۱۶( ٢١ 1) مداره( (٢١) ٢٩ (۲۹) (٢١)
۶ت)ولچ( ١۶ ١٨ ۵۱ ٢١ (۲۲) (۱۶( ٢١ لدی) (٢١) ٢٩ 1) مداره( (٢١) ٢٩ ۳۴/۲ (٢٩)
۱)ت)و(ج). ٢١ ٩/١٩ (۱۶( ٢٩ ۲۵ ٢١١> ٢٩ (۲۹) ۳۳٫۲ (۲۹) ۳۳٫۲ ٣۶ ۳۴/۲ (٢٩) ٣۶ (۲۱) ۲۵٫۵ (۲۱) ۲۵٫۵
۱۶)ت( ٢٩ الله) )۲۱( ٢٩ (۳۶) (٢٩) ٣۶ ۳۴/۲ ۳۴٫۲ ٣۶ ۴۴ (٣۶) ۴۲ (۳۱) ۲۵٫۵

جدول سایز لوله های برق

جدول سایز لوله های برق

در بالا جدول سایز لوله برق را ارائه داده شد.

انواع لوله برق استاندارد

لوله برق استاندارد در نمونه‌های مختلفی تولید می‌شوند. اما پرکاربردترین لوله های برق در ساختمان‌ها و مسیرهای متنوع از نوع لوله خرطومی و همچنین لوله های پی وی سی هستند. این لوله ها در رنگ های متفاوت و اندازه‌های ۱۱ تا ۲۱ ساخته می‌شوند. البته‌ لوله های برق خرطومی در سایزهای ۱۱، ۱۳ و ۱۶ طراحی شده‌اند.

بنابراین می‌توانند این لوله ها بدون هیچ آسیب دیدگی همراه با پیچ و خم های فراوان تعداد مشخصی از سیم های برق را درون خود جای دهند. اما در این میان لوله های PVC نوعی لوله های ضد حریق هستند که در سایزهای ۱۳، ۱۶ و ۲۱ مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما خوب است بدانید هر چقدر که دیواره لوله های برق ضخیم‌تر باشد مطمئناً سیم های کمتری درون آن‌ها قرار می‌گیرد. در نظر داشته باشید برای بهترین انتخاب انواع لوله های برق استاندارد در سایز و قطر مختلف در بازار وجود دارد.

مناسب ترین تعداد سیم مجاز در لوله برق

اینکه در لوله های برق چه تعداد سیمی قرار می‌گیرد یک بحث کاملاً ایمنی است. زیرا سیم های برقی که تحت جریان الکتریکی قرار می‌گیرند بعد از مدتی دمای آن‌ها بالا می‌رود و گرم می‌شوند. پس تعداد سیم های مجازی که می‌توانیم درون لوله خرطومی قرار دهیم بسیار محدود است‌. زیرا با تجمع گرما در داخل لوله خرطومی ممکن است خطرات جبران ناپذیری رخ دهد. از این رو تعداد سیم مجاز در لوله برق (How many electrical wires are allowed in a conduit) خرطومی بسته به تعداد و اندازه سیم های مسی و آلومینیومی و همچنین نوع و سایز لوله همیشه عدد متفاوتی است.

مناسب ترین تعداد سیم مجاز در لوله برق

استاندارد سیم کشی درون لوله های برق

در استانداردهای برقکاری ساختمان برای عبور کابل از لوله لازم است تا نسبت قطر درونی لوله برق با قطر دسته های سیم حداقل ۱.۳ باشد. همچنین لوله های برق در زمان نصب باید خالی باشند و بعد از تکمیل شدن لوله کشی باید سیم ها به تعداد مناسبی درون لوله ها عبور داده شوند‌. همیشه برای جلوگیری از اتصال سیم ها و ایجاد سوختگی سعی کنید لوله های فولادی و PVC را در بخش‌های مناسب ساختمان به کار بگیرید.

همیشه در زمان بررسی اندازه و نوع سیم های برق باید بدانید که سایز سیم در بازارهای جهانی به وسیله سیم سنج آمریکایی با نماد اختصاری AWG نشان داده می‌شود‌. هر چقدر که عدد AWG پایین‌تر باشد مطمئناً قطر سیم عدد بزرگ‌تری را نشان می‌دهد. نکته دیگر اینکه برای سیم کشی برخی سیستم ها مثل دیتا، کابل تلویزیون بهتر است‌ فاصله روی لبه به لبه یا همان بلوک استاتیک تجهیزات و لوازم حفاظتی در حدود ۳۰۰ میلی‌متر باشد.

سخن پایانی

برای اینکه پیش از خرید انواع سیم و لوله، تعداد سیم مجاز در لوله برق را بدانید باید با روش های متعددی سایز لوله و اندازه سیم های برق مورد نیازتان را ارزیابی کنید. هیچ گاه در لوله های برق به غیر از حد مجاز سیم عبور ندهید چون این کار بسیار خطرناک است. البته‌ همیشه به خاطر داشته باشید که اندازه سطح مقطع بیشتر لوله های برق حدود ۲، ۲.۵ تا ۳ در نظر گرفته می‌شود. پس باید سایز سیم های الکتریکی با سایز مقطع لوله برق هماهنگی داشته باشد.

مثلاً بهترین فاصله برای بین دو سیم باید کمتر از ۶۰۰ میلی‌متر باشد. چنانچه می‌خواهید محاسبه دقیقی از تعداد سیم های مجاز درون لوله های برق مورد نظرتان داشته باشید می‌توانید با کارشناسان فروش ما در فروشگاه الکترونیکی فازمتر تماس بگیرید. زیرا ما در این مجموعه خدمات ویژه‌ای را در خصوص فروش اینترنتی انواع کابل و سیم مسی و آلومینیومی را به مشتریان سراسر کشور ارائه‌ می‌دهیم.

مقالات مرتبط
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *