سبد خرید
آنچه در این مقاله می‌خوانید
کابل سه فاز

بررسی انواع کابل سه فاز و کاربردهای هر کدام

آنچه در این مقاله می‌خوانید

همان طور که می‌دانید امروزه توزیع برق یکی از مهم‌ترین فعالیت‌هایی است که در صنایع و مجموعه‌های مختلف در حال انجام بوده و بدون وجود برق هیچ یک از فعالیت‌های روزانه ما قابل انجام نخواهد بود. در حقیقت برق مهم‌ترین زیرساخت و زیربنای زندگی بشر در جوامع امروزی به شمار می‌رود. به منظور انتقال این انرژی با ارزش، نیاز به تجهیزاتی همچون کابل برق داریم که باید در انتخاب آن دقت کافی داشته باشیم. در این مقاله از فروشگاه الکترونیکی فازمتر قصد داریم تا به بررسی انواع کابل سه فاز (three phase cables) و کاربردهای هرکدام بپردازیم.

کابل برق سه فاز چیست؟

برای این که پاسخ این سوال را بدانیم باید ابتدا باید بدانیم برق سه فاز به چه معناست. خوب است بدانید که برق خودرو به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می‌گردد. واژه فاز در صنایع برق الگوی توزیع بار را تعیین می‌کند. شایان ذکر است که برق تک فاز، یک برق متناوب دوسیمه در مقابل برق مستقیم است که شامل فاز و نول است. از سوی دیگر برق سه فاز، مداری متناوب با بیش از دو سیم است که در آن‌ها جریان و ولتاژ 120 درجه دارای اختلاف فاز الکتریکی با یکدیگر هستند. به کابلی که قابلیت تحمل و انتقال برق سه فاز را داراست، کابل برق سه فاز می‌گویند.

کابل برق سه فاز چیست؟

کاربرد کابل برق سه فاز در صنایع مختلف چیست؟

کابل سه فاز (three phase cables) اغلب در کارخانه‌های تولیدی و صنعتی استفاده می‌گردد. به عنوان نمونه به منظور تامین جریان الکتریکی دستگاه‌های پرمصرفی مانند پمپ، موتور، الکتروموتور، ماشین آلات صنعتی و دیگر موارد می‌توان از کابل برق سه فاز به عنوان یک گزینه مناسب استفاده نمود. در واقع تمامی دستگاه‌هایی که برای راه‌اندازی و فعالیت به برق سه فاز نیاز دارند، بایستی از کابل برق سه فاز استفاده نمایند.

البته لازم به توضیح است که استفاده از کابل برق سه فاز تنها به صنایع بزرگ محدود نمی‌شود. بلکه در ساختمان‌های امروزی نیز به دلیل وجود پمپ آب، آسانسور و دیگر موارد از این کابل می‌توان استفاده نمود. نکته قابل توجه در مورد این کابل‌ها این است که این محصولات براساس کاربرد و نحوه نصب و استفاده‌ای که دارند، به دو دسته کابل زمینی سه فاز و کابل هوایی سه فاز تقسیم‌بندی می‌گردند.

انواع کابل سه فاز براساس تعداد رشته

در ادامه موضوع انواع کابل سه فاز به بررسی تعداد رشته‌های این کابل‌ها می‌پردازیم. جالب است بدانید که این کابل‌ها اغلب به صورت سه رشته، چهار رشته و پنج رشته در بازار عرضه می‌شوند. کابل برق دارای سه رشته سیم فاز ۱، سیم فاز ۲ و سیم فاز ۳ است. همچنین کابل‌های چهار رشته علاوه بر سه سیم فاز یک رشته سیم نول یا سیم ارت اتصال به زمین نیز دارند. کابل‌های پنج رشته سه سیم فاز، یک سیم نول و یک سیم ارت اتصال به زمین دارند. بنابراین در پاسخ به سوال کابل برق سه فاز چند رشته دارد باید عنوان کرد که این کابل‌ها در انواع سه رشته، چهار رشته و پنج رشته به بازار عرضه می‌گردند.

انواع کابل سه فاز براساس تعداد رشته

انواع کابل سه فاز از نظر جنس

انواع کابل سه فاز را می‌‌توان مطابق با معیارهای مختلف و متعددی همچون جنس، سایز و غیره دسته‌بندی نمود. این کابل‌ها به لحاظ توان و بازدهی با یکدیگر تفاوت‌های زیادی دارند. در ادامه این مطلب، کابل‌های برق سه فاز را بر اساس جنسی که رشته سیم‌‌ها از آن ساخته شده‌اند به شما عزیزان معرفی می‌کنیم:

  • کابل برق سه فاز مسی

همان طور که می‌دانید بدون شک بهترین رسانایی که می‌توان از آن در کابل و سیم‌ها استفاده نمود، مس است. جالب است بدانید که مقاومت الکتریکی مس در دمای ۲۰ درجه سانتی‌گراد، یعنی دمای متوسط بیشتر مناطق ایران، حدود ۱۶٫۷۸ نانو اهم‌ متر است. عددی که در مقایسه با سایر فلزات، بسیار عالی به شمار می‌رود.

افزون بر این مزیت، مقاومت کششی فلز مس بسیار بالا و حدودا ۲۰۰ تا ۲۵۰ نیوتون بر مترمربع است. این فلز، بسیار مقاوم و شکل‌پذیر بوده و تمامی این ویژگی‌ها سبب شده‌اند که کابل‌ مسی، بهترین و گران‌ترین کابل در بازار شناخته شود.

  • کابل برق سه فاز آلومینیومی

همان‌طور که از نام این کابل پیدا است، رشته سیم‌های آن از جنس آلومینیوم هستند. علی رغم این که این فلز، هادی ضعیف‌تری نسبت به مس محسوب می‌‌گردد؛ اما به دلیل ارزان بودن قیمت آن بیشتر مورد استقبال قرار می‌گیرد. همچنین گفتنی است که به دلیل وزن پایین‌‌تر آلومینیوم چنانچه در پروژه‌های مورد نظر نیاز به کابل سه فاز سبک باشد؛ کابل آلومینیومی گزینه مناسبی خواهد بود.

نتیجه‌گیری

در این مقاله به بررسی کابل سه فاز و انواع آن از نظر جنس و همچنین کاربرد این کابل در صنایع پرداختیم. فروشگاه اینترنتی فازمتر ارائه‌دهنده بهترین و باکیفیت‌‌ترین خدمات در زمینه انواع کابل و سیم مسی و آلومینیومی می‌‌باشد.‌‌

مقالات مرتبط
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *