سبد خرید
آنچه در این مقاله می‌خوانید
نحوه تشخیص سیم فاز و نول

آموزش نحوه تشخیص سیم فاز و نول + تفاوت های سیم فاز و نول

آنچه در این مقاله می‌خوانید

اگر در حیطه حرفه خود از وسایل الکترونیکی استفاده می‌کنید حتما با سیم فاز و نول آشنایی دارید، اما آیا از تفاوت‌های این دو سیم اطلاع دارید؟ در این مطلب از فروشگاه الکترونیکی فازمتر شما را به نحوه تشخیص سیم فاز و نول (Difference between phase and neutral) و تفاوت آن‌ها آشنا می‌کنیم.

معرفی سیم فاز و سیم نول

یک مدار بسته برای روشن شدن هر وسیله الکتریکی باید داخل ساختار آن باشد و یا دستگاه بین دو اختلاف پتانسیل قرار بگیرد. به طور کلی دارای ۳ نوع سیم برق هستیم که عبارت از نول، فاز و ارت می‌باشند. هر کدام را در ادامه شرح می‌دهیم  و معادل سیم فاز و نول به انگلیسی و علامت سیم ارت را به انگلیسی را بیان می کنیم:

علامت فاز و نول به انگلیسی

علامت فاز و نول به انگلیسی

سیم فاز

 این سیم مسی در واقع بار الکتریکی را حمل می‌کند و بار را در برخورد با اجسام رسانا به آن‌ها منتقل می‌کند. به این سیم در زبان انگلیسی Load به معنای بار گفته یا live ، که با علامت “L”  نشان داده می‌شود.

سیم نول

سیم نول سیمی است که مدار توسط آن بسته می‌شود. برای ایجاد و برقراری جریان به هر دو سیم نول و فاز احتیاج است. سیم نول در واقع سیم ‌هادی از زمین بوده که از نظر ساختار و کاربرد شبیه به فاز می‌باشد. به این سیم در زبان انگلیسی Neutral به معنای بار گفته شده که با علامت “N”  نشان داده می‌شود.

تفاوت سیم فاز و نول

معرفی سیم فاز و سیم نول

در جریان برق به دو رشته سیم نیاز داریم که فاز و نول هستند. این دو سیم مکمل یک دیگر به شمار می‌روند یعنی یکی از سیم‌ها برق در آن بوده که همان سیم فاز است و سیم دیگر، برق را بر می‌گرداند که سیم نول می‌باشد. نحوه تشخیص سیم فاز و نول از فازمتر استفاده می‌کنیم‌.

نحوه تشخیص سیم فاز و نول با دستگاه فازمتر

تشخیص سیم فاز و نول در یک مدار الکتریکی یا سیستم برق بسیار حیاتی است تا از خطرات الکتریکی جلوگیری شود. در بسیاری از کشورها، فازها با رنگ‌های مختلف شناخته شده‌اند، اما به دلیل استفاده از استانداردهای متفاوت در برخی مناطق، باید همیشه به منابع محلی و مقررات محلی توجه کرد .نحوه تشخیص سیم فاز و نول (Difference between phase and neutral) با دستگاه فازمتر بسیار ساده است. فازمتر وسیله‌ای ساده و کاربردی است که در این مواقع به آن نیاز پیدا می‌کنید. البته امروزه به راحتی با استفاده از رنگ می‌توان دو سیم فاز و نول را از هم تشخیص داد. روی فازمتر یک چراغ کوچک تعبیه شده که هر زمان روشن شود، نشان‌دهنده وجود جریان الکتریسیته است و زمانی که خاموش بماند یعنی مدار مورد نظر برق ندارد.

با تمام این موارد اگر در تشخیص فاز و نول با فازمتر مشکل داشتید به شرح زیر عمل کنید:

  • اگر چراغ فازمتر روشن شد، سیم فاز است.
  • اکر چراغ فازمتر خاموش شد، سیم نول است.

 فراموش نکنید که نزدیک شدن و لمس کردن سیم‌های فاز می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

تفاوت سیم ارت و فاز

هنگامی که سیم مسی ارت با فاز برخورد کند، از آن جریان بسیار بالایی عبور می‌کند. سیم ارت سیمی است که به عنوان سیم اتصال به زمین شناخته می‌شود که در واقع وجود آن ضروری نیست. در حالی که برای داشتن یک مدار برق ایمن مهم خواهد بود. سیم فاز همان  سیم گرم و دارای جریان الکتریسیته بوده که بدون وجود آن جریان برقی در مدار برقرار نخواهد شد. مهم‌ترین تفاوت‌ها آن‌ها این بوده که حضور ارت الزامی نیست اما وجود فاز ضروری است. سیم فاز دارای رنگ مشکی بوده اما سیم ارت تنها به رنگ سبز و زرد دیده می‌شود.

تفاوت سیم ارت و فاز

تفاوت سیم ارت و نول

سیم ارت و سیم نول دو اتصال مورد استفاده در سیم‌کشی هستند. آن‌ها جزء ضروری سیم‌کشی به شمار می‌روند که برای اهداف ایمنی مورد استفاده قرار می‌گیرند و از آسیب دیدن تجهیزات الکتریکی در اثر نوسانات جلوگیری می‌کنند. جریانی که برای یک خانه تامین می‌شود توسط یک مدار سه فاز منتقل خواهد شد. به همین دلیل هر سوکت مورد استفاده برای تجهیزات الکتریکی دارای سه سیم ارت، فاز و نول است.

سیم  فاز همان سیمی است که جریان برق را حمل می‌کند، در حالی که از ارتینگ صرفاً برای اهداف ایمنی استفاده می‌شود. از تفاوت‌های سیم ارت و نول و راه های نحوه تشخیص سیم فاز و نول می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • سیم اتصال به زمین دارای مقاومت کم است که از آسیب‌دیدگی ناشی از مشکلات الکتریسیته جلوگیری می‌کند. اما سیم خنثی یک سیم رسانا بوده و مسیر برگشت برای جریان برق فراهم می‌کند.
  • سیم ارت دارای جریانی نیست اما سیم نول در مواقعی به دلیل وارد شدن جریان برق خطرساز خواهد بود.
  • سیم ارت یک نقطه در زمین برای جریان برق ایجاد و سیم نول نقطه بازگشت جریان را فراهم می‌کند.
  • سیم ارت یا به صورت مستقل یا با کمک سیم نول اجرا می‌شود. در مقابل سیم نول همیشه با یک خط خنثی متصل خواهد شد.

نتیجه گیری

در این نوشته سعی شد نکات کاربردی درباره تشخیص سیم فاز و نول و ارت با کمک فازمتر بیان شود. در صورتی که قصد انجام هرگونه فعالیتی با سیم هستید حتما نکات امنیتی را رعایت نمایید. در این مطلب از وب سایت فروشگاه الکترونیکی فازمتر شما را با نحوه تشخیص سیم فاز و نول و تفاوت آن‌ها آشنا نمودیم. فروشگاه اینترنتی فازمتر ارائه‌دهنده بهترین و باکیفیت‌ترین خدمات در زمینه انواع کابل و سیم مسی و آلومینیومی می‌باشد.

مقالات مرتبط
نظرات کاربران

2 پاسخ

  1. سلام خیلی ممنون که از نول و فاز به انگلیسی هم صحبت کردید واقعا خیلی نیاز داشتم و همچنی در تشخیص فاز و نول با فازمتر هم نکات کاربردی مطرح شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *