سیم و کابل مورد استفاده در ساخت و ساز، وسایل الکترونیکی، صنایع بزرگ و… باید از کیفیت و استاندارد های لازم برخوردار باشند، در غیر این صورت ممکن است عیوب سیم و کابل به اختلالات و در نهایت خسارت های جبران ناپذیری منجر شوند.
آموزش کنترل کیفیت سیم و کابل (Wire and cable quality control) شامل روندی میشود که برای جلوگیری از چنین مشکلاتی به کار گرفته میشود. این روند مراحل مختلفی دارد که در ادامه این مطلب به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
مروری بر فرایند کنترل کیفیت سیم و کابل
آموزش کنترل کیفیت سیم و کابل در واقع شامل تکنیکها و فعالیتهایی میشود که برای حفظ و بهبود کیفیت محصول به کار گرفته میشوند. این فرایند در ابتدا با کنترل مواد اولیه با استفاده از دستگاه های مخصوص در کنار مدارک و کنترل سوابق آغاز میشود. در ادامه دیگر آزمون های تولید شروع میشود و این روند تا کنترل محصول نهایی ادامه میابد.
آزمون های مورد استفاده در جهت کنترل کیفیت محصولات، بر پایه پارامترهای مختلفی دستهبندی میشوند که در ادامه با ذکر جزئیات به بررسی این دستهبندیها میپردازیم.
مراحل آموزش کنترل کیفیت سیم و کابل
در فرایند آموزش کنترل کیفیت سیم و کابل، عوامل بسیاری وجود دارد که تاثیر مستقیمی بر کیفیت نهایی میگذارند. از همین روی آزمون های مختلفی جهت تست هادیها، عایقها و… طراحی شده است. در مجموع آزمون های مورد استفاده توسط واحد کنترل، بسته به اینکه محصولات در کدام قسمت از فرایند تولید قرار دارند در 3 مرحله مورد استفاده قرار میگیرند.
-
کنترل مواد اولیه پیش از ورود به خط تولید
اصولاً تمام مواد اولیه در فرایند تولید سیم و کابل آلومینیوم، مس، PVC ، قرقره و… پیش از ورود به خط تولید، باید توسط واحد کنترل کیفیت بررسی شوند تا در صورت عدم مغایرت با استاندارد های ملی و بینالمللی، به خط تولید ورود پیدا کنند.
-
کنترل کیفیت حین فرایند تولید
در بخش آموزش کنترل کیفیت سیم و کابل به دومین مرحله از این فرایند میرسیم. زمانی که در هر بخش از روند تولید، نمونهبرداری انجام میشود. بعد از بررسی پارامتر های مربوطه و تایید کیفیت آنها، مجوز لازم برای ورود به مرحله بعدی صادر میشود.
-
کنترل کیفیت محصول نهایی
در آخرین مرحله تمامی محصولات نهایی از جمله هادیهای بدون روکش و روکش دار، کابل های قدرت و خود نگهدار جهت کنترل کیفیت وارد آزمایشگاه میشوند. در بخش بازرسی نهایی، آزمون های ولتاژ و اندازهگیری مقاومت الکتریکی هادی بر روی محصولات تولیدی انجام میگیرد. در این زمان اگر مغایرتی بین محصول و استاندارد های مربوطه یافت شود، آن محصول به انبار قرنطینه انتقال میابد تا اقدامات اصلاحی لازم بر روی آن صورت بگیرد.
در ادامه بهطور دقیقتر با آموزش کنترل کیفیت سیم و کابل، در بخش آزمون های آزمایشگاهی آشنا خواهیم شد.
انواع آزمون های آزمایشگاهی
انواع آزمون های مورد استفاده در آزمایشگاه به شرح زیر میباشد:
-
آزمون های الکتریکی
- آزمون مقاومت الکتریکی عایقها (میگر)
- آزمون مقاومت ویژه و الکتریکی هادیها
- آزمون های ولتاژ بالا و تست نشتی بر روی عایق کابل
-
آزمون های ابعادی، دمایی و کمی
- اندازهگیری اوزان با ترازوی دیجیتال
- اندازهگیری ضخامت عایق و روکش با پروفایل پروژکتور و مقطع نما
- اندازهگیری و کنترل دما با استفاده از دماسنج و رطوبتسنج دیجیتال
- اندازهگیری دقیق ابعادی سیم، کابل، روکش و… با استفاده از کولیس، میکرومتر، خط کش، متر و ساعت اندازهگیری دیجیتال
تجهیزات مکانیکی مورد استفاده
-
دستگاه پیچش
این دستگاه خاص برای آزمون چسبندگی روکش مفتول های فولادی در کنار آزمون های پیچش و خمش کاربرد دارد.
-
دستگاه چند منظوره کشش
این دستگاه برای انجام آزمون های مکانیکی نظیر استحکام کشش و ازدیاد مواد به همراه آزمون های پیر سازی و کهنگی استفاده میشود.
آزمون های شیمیایی و دمایی
به غیر از موارد بالا آزمون های شیمیایی و دمایی نیز مطرح است که از اهمیت خاصی برخوردار میباشند. در این بخش آزمون های دمایی، شوک حرارتی، آزمون فشار و جمع شوندگی صورت میگیرد. در خصوص آزمون های شیمیایی نیز میتوان به آزمون های مرتبط با تعیین مقدار روی و یکنواختی روکش بر روی فولاد گالوانیزه اشاره داشت.
حال به پایان آموزش کنترل کیفیت سیم و کابل رسیدیم، امیدواریم این مطلب جامع، جهت درک چکیدهای از موضوع اصلی برای شما مفید واقع شده باشد.
سخن پایانی
فروشگاه الکترونیکی فازمتر ارائه دهنده بهترین و باکیفیت ترین خدمات در زمینهی فروش انواع سیم و کابل های مسی و آلومینیومی، انواع یراق آلات و ترانسفورماتورهای روغنی، خشک و… در خدمت مشتریان گرامی میباشد.